Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

BLACK FRIDAY ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ

 

 


  Επίκαιρο θέμα λόγω των ημερών και επειδή είμαστε Έλληνες, ίσως είναι καλύτερα να γνωρίζουμε γιατί λέγεται έτσι, ποια ιστορία έχει και πως  για άλλη μια φορά προσπαθεί η καταναλωτική κοινωνία και η αγορά να εκμεταλλευτεί κουλτούρα άλλου λαού για το εμπορικό κέρδος. Ας ξεκινήσει λοιπόν η αναδρομή στο παρελθόν μέχρι τις μέρες μας.

Πίσω στο 1800 στις ΗΠΑ, οι ιδιοκτήτες των νότιων φυτειών, για την συγκομιδή χρησιμοποιούσαν σκλάβους. Μια μέρα μετά των ευχαριστιών λοιπόν, μπορούσαν να αγοράσουν σκλάβους, συνήθως νέγρους,  με έκπτωση. Το εν λόγω παζάρι γινόταν την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη. Πολλοί με το πέρασμα των χρόνων προσπάθησαν να μποϋκοτάρουν τις λιανικές εκπτώσεις, την συγκεκριμένη μέρα, προς τιμήν των σκλάβων που εκμεταλλεύονταν τότε. Κάτι εκ των οποίων εννοείται χωρίς ανταπόκριση διότι έλεγαν ότι δεν υφίσταται τέτοιο γεγονός. Αναφέρω εννοείται, διότι πόσες οι ΗΠΑ δεν υποκρύπτουν ιστορικά η επιστημονικά κλπ στοιχεία; 

 

   Καταγεγραμμένη αναφορά υπάρχει στις 24 Σεπτεμβρίου 1869, ημέρα Παρασκευή,  όπου με την κατάρρευση του χρηματιστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργήθηκε κραχ με αποτέλεσμα την συντριβή  της αμερικάνικης αγοράς. Οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής ήταν δύο χρηματοδότες της Wall Street, οι Jay Gould και Jim Fisk  όπου την ημέρα εκείνη, ξεσκεπάστηκε η συνωμοσία τους να πουλήσουν το χρυσό των ΗΠΑ σε μεγαλύτερες τιμές με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσουν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις.

 

 Η Τρίτη εκδοχή έχει σχέση με το λιανικό εμπόριο, όπου θεωρούσαν ότι την επόμενη μέρα από την γιορτή των ευχαριστιών, δίνοντας οι πωλητές το εμπόρευμά τους με τις μεγαλύτερες εκπτώσεις που μπορούσαν, θα έβγαζαν εύκολο, μεγάλο και γρήγορο κέρδος. Στη λογιστική βέβαια κατέγραφαν τις ζημίες με κόκκινο χρώμα εν αντιθέσει του κέρδους όπου καταγραφόταν με μαύρο. Καταγράφεται μεν ότι οι πληροφορίες αυτές δεν είναι απόλυτα έγκυρες.

 

  Η δυσάρεστη πλευρά της ιστορίας στηρίζεται σε πραγματικό γεγονός. Τη δεκαετία του 1950 στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών μια μέρα μετά τη γιορτή των ευχαριστιών η πόλη πλημμύριζε από αγοραστές και τουρίστες και επικρατούσε χάος πριν το μεγάλο ετήσιο αγώνα ράγκμπι μεταξύ Στρατού – Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα η αστυνομία να θεωρεί την ημέρα αυτή μαύρη Παρασκευή. Αυτό επικρατούσε μέχρι το 1961 όπου πολλές φορές οι λιανοπωλητές επιχείρησαν να το αλλάξουν με διάφορα εμπορικά κόλπα χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων προσπαθούσαν με τα εκπτωτικά τους τεχνάσματα, να παρουσιάζουν την ημέρα αυτή με τη θετική της πλευρά ως μέρα ευκαιρίας σε αγορές για να εξαλείψουν τις αρνητικές μέχρι που το κατάφεραν εως ότου να επικρατήσει στα τέλη της δεκαετίας του 80 η μαύρη Παρασκευή ως ημέρα εκπτώσεων.

 

Κλείνοντας το κεφάλαιο black Friday μια απλή παρατήρηση από την ομάδα . Οι Έλληνες, η Ελλάδα φημίζονται για την υπέροχη κουλτούρα, ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Γιατί πρέπει να υιοθετηθεί άλλη μια ξενόφερτη κουλτούρα;  Ρητορικά ίσως ερώτημα που δεν θα απαντηθεί γιατί απλά ο καθένας κοιτάει σαφέστατα το συμφέρον. Ας διατηρηθεί το αναλλοίωτο πνεύμα όλων αυτών των αρχών που διατηρήθηκαν μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες μας για την μη αλλοίωση των ιδεών του έθνους μας εξυπηρετώντας την εξωφρενικά καταναλωτική μανία της κοινωνίας μας.

 

ΓΡΑΦΕΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΞΙΩΤΗ