Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

ΜΥΗΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

 

 


Είναι παράξενο συναίσθημα να γράφεις ελεύθερο κείμενο ξέροντας πως δεν είναι απο-κλειστικά για δική σου χρήση. Το να μοιραστείς όμως το κείμενο σου, είναι ένα είδος δύ-ναμης και επικοινωνίας. Να ξέρεις πως τις σκέψεις σου αυτές, θα τις διαβάσουν άνθρω-ποι που δεν ξέρεις και δεν σε ξέρουν, άνθρωποι που θα λάβουν το κείμενο σου διαφορε-τικά. Άλλοι ίσως ταυτιστούν, άλλοι ίσως το διαβάσουν με αδιαφορία καθώς δεν θα έχει κάποιο αντίκρισμα πάνω τους. Παρόλα αυτά εσύ δεν πτοείσαι και γιατί άλλωστε να πτο-είσαι; Στην τελική, γραφείς πρώτα για εσένα και μετά για τους άλλους! Ανοίγεις το ση-μειωματάριο σου και γράφεις όλες σου τις σκέψεις που ταξιδεύουν στο μυαλό σου, εκείνη τη στιγμή, θα έλεγα πως αυτή η καταγραφή είναι ένα είδος ημερολογίου και διαθήκης παράλληλα! Η Δημιουργική Γραφή, σύμφωνα με τον αγγλικό όρο «creative writing», συνίσταται. Πιο συγκεκριμένα, η δημιουργική γραφή διερευνά τις συνθήκες μέσα από την οποία διαδικασία απελευθερώνεται ο νους! Το «Περί της εαυτού ψυχής» για παράδειγμα, είναι ένα εσωτερικό χρονικό, για τον τρόπο που ένας αντιγραφέας γίνεται συγγραφέας· ένα μυθιστόρημα οικογένειας, περιπέτειας και ελευθερίας, για το άλλο Βυζάντιο. Ένα βιβλίο για τη δύναμη της γραφής και της μνήμης, γι’ αυτήν την ορμή που απαιτεί να ονοματίσουμε τα πράγματα του κόσμου εξαρχής με ανάδοχο τη δική μας ψυχή. Η γραφή είναι κάτι που ηρεμεί τον άνθρωπο. Έχω κάνει συζητήσεις με πολλά άτομα που αρέσκονται στο να αποτυπώνουν στο χαρτί τις σκέψεις τους. Άλλος γράφει ημερολόγιο καταγράφοντας τα γεγονότα της ημέρας. Τι έζησε, τι ένιωσε, ίσως κάτι αξιοθαύμαστο που είδε και θέλησε να το έχει γραμμένο ώστε να μπορεί να το ανασύρει στη μνήμη του όταν το θελήσει. Άλλος μπορεί να γράφει σε περιόδους στις οποίες η ζωή να του φαίνεται λίγο πιο δύσκολη απ’ ότι συνήθως και με αυτόν τον τρόπο να θέλει να οργανώσει τις σκέψεις του. Η γραφή ωστόσο, έχει και δύναμη· αυτά που γράφεις φιλέ μου είναι σκέψεις που δεν θα χαθούν με τον χρόνο αλλά θα μείνουν πίσω, ακόμα και όταν εσύ μπορεί να έχεις φύγει! Δε έχεις μια συγκεκριμένη ιδέα στο μυαλό σου, ωστόσο αποφασίζεις να γράψεις. Όταν απλά ξεκινάς να γράφεις σε μια κενή σελίδα, δίχως λόγο και αιτία, τότε το χέρι σου κινείται αυτόματα και οι σκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη στον απέραντο λαβύρινθο του νου σου. Ένα ασήμαντο γεγονός μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα και τον ειρμό σου!

Η δύναμη της γραφής: Η τήρηση ημερολογίου έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας, προσφέροντας πολλές ωφέλειες για την συναισθηματική ευημερία και την αυτογνωσία.

 

Η τήρηση της γραφής, έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας, προσφέροντας πολλές ωφέλειες για την συναισθηματική ευημερία. Η τακτική γραφή ,μπορεί να παρέχει έναν ασφαλή χώρο για αυτοέκφραση και αναστοχασμό, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του άγχους, στη βελτίωση της διάθεσης και στην προσωπικότητας. Μέσω τακτικής ανασκόπησης εμπειριών, σκέψεων και συναισθημάτων και γράφοντας τα, τα άτομα μπορούν να αναγνωρίσουν μοτίβα στη συμπεριφορά και στις συναισθηματικές αντιδράσεις τους. Αυτή η αυξημένη κατανόηση του εαυτού, μπορεί να οδηγήσει σε πιο ενημερωμένες αποφάσεις και υγιέστερες στρατηγικές αντιμετώπισης. Η παρακολούθηση της προσωπικής ανάπτυξης με την πάροδο του χρόνου, προσφέρει επίσης ενόραση για το πώς εξελίσσονται οι σκέψεις και τα συναισθήματα. Μέσω της διατύπωσης στόχων και της διάσπασής τους σε διαχειρίσιμα βήματα, τα άτομα μπορούν να παραμείνουν παρακινημένα και εστιασμένα. Η καταγραφή της προόδου και των εμποδίων, επιτρέπει την ανασκόπηση των στρατηγικών που λειτουργούν και εκείνων που χρειάζονται προσαρμογές, διευκολύνοντας την επίτευξη επιθυμητών αποτελεσμάτων. Εξασκηθείτε καθημερινά στη δημιουργική γραφή και τότε, το μόνο σίγουρο είναι πως θα βελτιωθείτε αισθητά. Γράψτε κάθε μέρα, ακόμα και αν είναι μόνο για λίγα λεπτά ή για λίγες γραμμές. Δεχτείτε τον πειραματισμό και δοκιμάστε νέες τεχνικές και προσεγγίσεις μέχρι να βρείτε αυτή στην οποία είστε πιο παραγωγικοί και σας ταιριάζει καλύτερα. Με τον τρόπο αυτό θα εξελιχθείτε ως συγγραφέας και θα εξελίξετε τη γραφή σας. Μεγάλο μέρος της έρευνας σχετικά με το γράψιμο και την ευτυχία ασχολείται με το εκφραστικό κομμάτι της γραφής, ή το γράψιμο του τι σκέφτεστε και πώς αισθάνεστε. Ακόμη και το blogging παρέχει αναμφισβήτητα παρόμοια οφέλη από άποψη θεραπευτικής αξίας. Η λιτότητα στις λέξεις δημιουργεί δυσκολίες στην περιγραφή των συναισθημάτων, στην ανταλλαγή εμπειριών και στην επικοινωνία με άλλους. Το να είσαι σε θέση να σαρώνεις τις σκέψεις στο μυαλό σου μόνο για να τους βλάψεις όταν μιλάς, είναι εξαιρετικά απογοητευτικό. Ευτυχώς, η τακτική γραφή φαίνεται να προσφέρει μια λύση. Ο Adam Grant αναφέρει πως, σε μια μελέτη που ακολούθησε πρόσφατα απολυμένους μηχανικούς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι μηχανικοί που ασχολούνταν συνεχώς με την εκφραστική γραφή ήταν ικανοί να βρουν άλλη δουλειά γρηγορότερα. Η απάντηση λοιπόν είναι για ποιον γραφώ; Για εμένα!

 

ΓΡΑΦΕΙ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου