Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ ΓΙΑ ΒΡΟΧΗ

 

Λιτανείες και δεήσεις τελέστηκαν την Κυριακή σε νησιά της χώρας λόγω της ανομβρίας των τελευταίων μηνών. Έρχονται βροχές το Σαββατοκύριακο, αλλά μόνον στη δυτική Ελλάδα.

Ειδικότερα, στη Σύρο η δέηση έγινε στην Ερμούπολη χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου ο οποίος «ανέπεμψε δέηση υπέρ καταπαύσεως της συνεχιζόμενης ανομβρίας, σύμφωνα με προαναγγελθέν Εγκύκλιο Σημείωμά του προς όλους τους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως, ύστερα από παρακλητικά αιτήματα των ευσεβών νησιωτών». Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο κ. Δωρόθεος τους κάλεσε να ενώσουν και να εντείνουν τις προσευχές τους προς τον Κύριο «υπέρ του καταπέμψαι τη γη βροχὴν καρποφόρον και όμβρον ειρηνικόν και σώσαι τα βοσκήματα και τας καλλιεργείας των ανθρώπων».

 Πηγη-NEWSROOM

 

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ –διαβάζοντας την παραπάνω είδηση μου ήρθε στο μυαλό όλοι η ιστορία τον τελετουργιών της βροχή διάφορων λαών της γης όπως Ο χορός της βροχής (rain dance) είναι τελετουργικός χορός που έχει σκοπό να προκαλέσει βροχή και να εξασφαλίσει νερό στους κατοίκους. Διάφορες εκδοχές χορών της βροχής μπορούν να εντοπιστούν σε πολλούς πολιτισμούς, από την Αρχαία Αίγυπτο έως συγκεκριμένες φυλές Αυτοχθόνων Αμερικάνων. Ο άντρας με τη στολή από κλαδιά ελάτου αναπαριστά τον θεό Tonelili, τον θεό της βροχής των Ναβάχο, που στέλνει τη βροχή, το χαλάζι, το χιόνι και τον κεραυνό στη Γη. Στις θρησκευτικές τελετές, ο άντρας που παρίστανε τον Tonelili καλυπτόταν με κλαδιά από έλατο και μια μάσκα, χόρευε, χοροπηδούσε και έκανε αστείες φιγούρες για να προκαλέσει το γέλιο των θεατών. Αν και ο Θεός έλεγχε τρομερές δυνάμεις της φύσης, η ανθρώπινη υπόστασή του ήταν ευχάριστη και είχε στόχο την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση των άλλων μελών της φυλής.

  δεν υπάρχει λαός επί της γης ο οποίος σε περιόδους ανομβρίας να μην κατέφυγε σε μαγικές τελετές ή στους θεούς του με την ελπίδα να του φέρουν την πολυπόθητη βροχή. Οι μαγικές τελετές διαφέρουν από τις λιτανείες που σύμφωνα με την εκκλησιαστική γλώσσα είναι οι «μετ’ ευχών και ύμνων» θρησκευτικές τελετές με τη συμμετοχή του κλήρου και του λαού σε πομπή προς επίκληση της βοήθειας του Θεού. Ορισμένες τελετές που συνδυάζουν τη μαγεία και τη θρησκεία αναβιώνουν ακόμη και σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας μας περισσότερο βέβαια σαν έθιμα και λιγότερο σαν τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί η παρατεταμένη ανομβρία. Ποιος σας είπε ότι η παλιές λατρείες δεν φορέσαν τον μανδύα τον νέων.