Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΠΟΥΡΤΟΥΝΙ

 Μπουρντούνι: Ένα ιδιαίτερο και βαρύ λουκάνικο από πηγμένο μοσχαρίσιο αίμα και χοιρινό λίπος περασμένα σε μεγάλα έντερα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Τηγανίζεται και σβήνεται με ξίδι.Σε λεκάνη μαζεύανε το αίμα από μοσχάρι ζεστό. Το χτυπούσαν με το χέρι για να μην πήξει και έβγαζαν κάτι σαν κλωστές που σχηματιζόταν. Προσθέτανε λιανισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, κανέλλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, αλάτι και κομματάκια από χοιρινό ξύγκι.

Γεμίζανε μεγάλα έντερα και τα δένανε. Το βράζανε με νερό όσο να πήξει και όταν κρύωνε το κρεμούσαν στον αέρα και το άφηναν πολλές μέρες. Κοβόταν φέτες και τηγανιζόταν σε λίπος και λάδι στις φογέρες στις άκρες των δρόμων, κάτω από τα βόλτα.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΤΟΤΕΜΙΚΗ ΤΡΟΦΗ

ΥΓ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΛΕΝΑ ΜΟΣΧΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΤΡΩΩ ΣΕ ΙΛΙΚΙΑ 12 ΧΡΟΝΩΝ